Producten

Recepten

Ons verhaal

Blog

Contact

Veelgestelde vragen

Vacatures

Bedankt

Privacy Statement

Actievoorwaarden

Blog

Blog

Spelt van Limburgse bodem

16 april 2021

Wist je dat al het spelt dat we toevoegen aan onze broden afkomstig is van Limburgse bodem? Spelt is een hele oude graansoort, een oergraan. Speltgraan bestaat namelijk al zo’n 7000 jaar. 

Waarom Limburg?

Het verschil tussen spelt en andere graansoorten is dat spelt ook op slechte grond prima kan groeien. Het groeit namelijk een stuk harder dan andere granen. Het Limburgse heuvellandschap is dus onvruchtbaar voor andere graansoorten, maar spelt heeft het hier juist prima naar z’n zin. Ook hebben natuurstichtingen verschillende telers benadert om het landschap te verfraaien. Hierdoor is het een mooie lappendeken van goudgele speltakkers geworden.   

Ecologisch & duurzaam

Het spelt van Limburgse bodem is speciaal omdat het op een authentieke en ambachtelijke manier verbouwt word. Er is namelijk geen mest of bestrijdingsmiddel nodig om het te verbouwen, spelt is dus een pure en biologische graansoort. Voordat het spelt gebruikt kan worden voor het bakken van onze broden, moet het eerst nog gemalen worden tot speltmeel, ook dit gebeurt in Limburg. De maalderij gebruikt net als vroeger, nog steeds stenen om de graankorrels te vermalen. Natuurlijk worden er ook nieuwe technieken gebruikt. Zoals zonne– en waterenergie, deze zorgt er bijvoorbeeld voor dat de maalstenen draaien.     

 

Het verschil tussen spelt en tarwe

Wist je dat  spelt een tarwesoort is? Spelt en Tarwe zijn dus familie van elkaar. Niet zo gek dus dat spelt en tarwe zo veel op elkaar lijken. Er is dan ook bijna geen verschil tussen voedingstoffen van de verschillende granen. Spelt en tarwe bevat ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels.

 

Speltkoren & Goudkoren

Het spelt van Limburgse bodem is een van de hoofdingrediënten voor ons SOMA Goudkoren en SOMA Speltkoren. Het spelt geeft de broden een unieke nootachtige smaak. Daarnaast bevat Goudkoren 4,7g vezels en 12g eiwitten, wat het ook nog eens harstikke gezond maakt. Speltkoren bevat zelfs nog meer, 7,6g vezels en 12,5g eiwitten.    

Bron: Kollenbergerspelt, Voedingscentrum

Icon brood

Enkele recepten

Icon brood

Meer lezen?

Ons nieuwe SOMA Portie Verpakt Fries Roggebrood

Ons Portie Verpakt Fries Roggebrood ligt vanaf nu in de supermarkt schappen! Hét traditionele volkoren roggebrood volgens Fries recept. En wederom in een super toffe nieuwe verpakking,...

+
Laat je inspireren: gratis receptenboekje aanvragen!

Vraag ons gratis receptenboekje aan via de website en ontvang deze binnen enkele werkdagen in je brievenbus. Eet smakelijk! ...

+
De vezelmeter op onze nieuwe verpakking!

Ons verbeterde Haverkorn ligt nu in de schappen, een volkoren meergranenbrood met extra veel zaden en pitten. Een must-try en jazeker.. zoals je ziet, zit dit brood in een gloednieuwe verpakking. Iets...

+