Producten

Recepten

Ons verhaal

Blog

Contact

Veelgestelde vragen

Vacatures

Bedankt

Privacy Statement

Actievoorwaarden

Blog

Blog

Waarom kiezen voor volkoren brood?

25 februari 2021

Uit onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum is gebleken dat volkoren brood de favoriete broodsoort van Nederland is. Maar wat is nou precies het verschil tussen volkoren brood en andere brood varianten? En is het is het daadwerkelijk zo gezond?

Waarom kiezen voor volkoren?

Volkoren producten zijn gemaakt van de hele graankorrel. Zo is volkoren brood altijd gemaakt van 100% volkorenmeel. Hiervoor word de hele graankorrel gemalen. Volkorenmeel bevat dus zowel de kern, kiem, en zemel van een graankorrel in hun natuurlijke verhouding. Als de zemelen en kiemen uit het meel worden gezeefd is het bloem. Het verschil tussen volkoren brood en andere brood varianten is, de hoeveelheid volkorenmeel waarvan het brood gemaakt is. Bruinbrood word gemaakt van een mix van volkorenmeel en bloem. Witbrood word gemaakt van alleen bloem.

Is volkorenbrood gezond?

Volkoren brood heeft belangrijke voedingstoffen zoals koolhydraten, vezels, ijzer en b-vitamines. Deze bevinden zich voor het grootste deel in de buitenste laag van de graankorrel, en zijn nodig voor een gezond voedingspatroon. Daarom staan volkoren producten in de schijf van vijf, in tegenstelling tot witte producten zoals wit brood.

Vezels

Een van de belangrijkste voedingstoffen van brood, zijn de voedingsvezels. Volkoren brood bevat veel meer vezels dan brood van bloem. Zo’n 7g per 100g voor volkoren brood tegenover 2,7g per 100g voor de witte variant. Hier worden de gezondheidseffecten van volkoren producten deels aan toegeschreven. Zo dragen vezels bij aan een goede darmwerking en stoelgang. Tevens heb je een lager risico op ziektes als je elke dag voldoende vezels binnenkrijgt. Volgens wetenschappelijk onderzoek hangt het dagelijks eten van zo’n 60 gram volkoren producten samen met een 25% lager risico op diabetes type 2. En hangt het dagelijks eten van zo’n 90 gram volkoren producten samen met een 25% lager risico op bepaalde hartziekten, en een 10% lager risico op darmkanker.

Volkoren broden van SOMA

Bij Brood van SOMA hebben we twee soorten volkoren brood in ons assortiment. Een roggebrood met slechts 55 kcal per sneetje: Volkoren roggebrood.
Daarnaast maken we ook Koolhydraat verlaagd & Eiwitrijk volkoren tarwebrood met maar liefst 66% minder koolhydraten.

Bronnen: Voedingscentrum & Brood.net

Waarom kiezen voor volkoren brood?
Icon brood

Enkele recepten

Icon brood

Meer lezen?

De vezelmeter op onze nieuwe verpakking!

Ons verbeterde Haverkorn ligt nu in de schappen, een volkoren meergranenbrood met extra veel zaden en pitten. Een must-try en jazeker.. zoals je ziet, zit dit brood in een gloednieuwe verpakking. Iets...

+
Laat je inspireren: gratis receptenboekje aanvragen!

Vraag ons gratis receptenboekje aan via de website en ontvang deze binnen enkele werkdagen in je brievenbus. Eet smakelijk! ...

+
Ons nieuwe SOMA Portie Verpakt Fries Roggebrood

Ons Portie Verpakt Fries Roggebrood ligt vanaf nu in de supermarkt schappen! Hét traditionele volkoren roggebrood volgens Fries recept. En wederom in een super toffe nieuwe verpakking,...

+