Producten

Recepten

Ons verhaal

Blog

Contact

Veelgestelde vragen

Vacatures

Bedankt

Privacy Statement

Actievoorwaarden

Blog

Blog

Waarom kiezen voor volkoren brood?

25 februari 2021

Uit onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum is gebleken dat volkoren brood de favoriete broodsoort van Nederland is. Maar wat is nou precies het verschil tussen volkoren brood en andere brood varianten? En is het is het daadwerkelijk zo gezond?

Waarom kiezen voor volkoren?

Volkoren producten zijn gemaakt van de hele graankorrel. Zo is volkoren brood altijd gemaakt van 100% volkorenmeel. Hiervoor word de hele graankorrel gemalen. Volkorenmeel bevat dus zowel de kern, kiem, en zemel van een graankorrel in hun natuurlijke verhouding. Als de zemelen en kiemen uit het meel worden gezeefd is het bloem. Het verschil tussen volkoren brood en andere brood varianten is, de hoeveelheid volkorenmeel waarvan het brood gemaakt is. Bruinbrood word gemaakt van een mix van volkorenmeel en bloem. Witbrood word gemaakt van alleen bloem.

Is volkorenbrood gezond?

Volkoren brood heeft belangrijke voedingstoffen zoals koolhydraten, vezels, ijzer en b-vitamines. Deze bevinden zich voor het grootste deel in de buitenste laag van de graankorrel, en zijn nodig voor een gezond voedingspatroon. Daarom staan volkoren producten in de schijf van vijf, in tegenstelling tot witte producten zoals wit brood.

Vezels

Een van de belangrijkste voedingstoffen van brood, zijn de voedingsvezels. Volkoren brood bevat veel meer vezels dan brood van bloem. Zo’n 7g per 100g voor volkoren brood tegenover 2,7g per 100g voor de witte variant. Hier worden de gezondheidseffecten van volkoren producten deels aan toegeschreven. Zo dragen vezels bij aan een goede darmwerking en stoelgang. Tevens heb je een lager risico op ziektes als je elke dag voldoende vezels binnenkrijgt. Volgens wetenschappelijk onderzoek hangt het dagelijks eten van zo’n 60 gram volkoren producten samen met een 25% lager risico op diabetes type 2. En hangt het dagelijks eten van zo’n 90 gram volkoren producten samen met een 25% lager risico op bepaalde hartziekten, en een 10% lager risico op darmkanker.

Volkoren broden van SOMA

Bij Brood van SOMA hebben we twee soorten volkoren brood in ons assortiment. Een roggebrood met slechts 55 kcal per sneetje: Volkoren roggebrood.
Daarnaast maken we ook Koolhydraat verlaagd & Eiwitrijk volkoren tarwebrood met maar liefst 66% minder koolhydraten.

Bronnen: Voedingscentrum & Brood.net

Waarom kiezen voor volkoren brood?
Icon brood

Enkele recepten

Icon brood

Meer lezen?

Brood eten als je zwanger bent

Wanneer je zwanger wil worden, zwanger bent of borstvoeding geeft is het vanzelfsprekend belangrijk dat je goed op je voeding en leefstijl let. Je lichaam werkt tenslotte keihard om een nieuw gezond...

+
Koolhydraatarm vs. Koolhydraat verlaagd

Koolhydraatarm eten blijft één van de populairste diëten en daarmee blijft ook ‘koolhydraatarm’ brood heel populair. Maar wist je dat de naam...

+
Triatlon voor KiKa

Tonie Haarbosch (42) onze vrachtwagen chaffeur en trotse moeder van twee dochters van 12 en 10 jaar oud, gaat een triatlon doen voor Kika en en jij kan haar helpen!...

+