Producten

Recepten

Ons verhaal

Blog

Contact

Veelgestelde vragen

Vacatures

Bedankt

Privacy Statement

Actievoorwaarden

Blog

Blog

Koolhydraatarm vs. Koolhydraat verlaagd

07 januari 2022

Koolhydraatarm eten blijft één van de populairste diëten en daarmee blijft ook ‘koolhydraatarm’ brood heel populair. Maar wist je dat de naam ‘Koolhydraatarm’ voor brood helemaal niet mag?

 

Wat is een koolhydraatarm dieet

De voordelen van een koolhydraatarm dieet

Bij een koolhydraat arm dieet eet je minder koolhydraten dan de aanbevolen hoeveelheid. Koolhydraatarme diëten zijn meestal bedoeld om af te vallen of de bloedsuikerwaarden te verbeteren. Een koolhydraatarm dieet is vaak rijk aan eiwitten. Tijdens het afvallen zorgt dit ervoor dat de spiermassa behouden blijft. Op korte termijn heeft een koolhydraatarm dieet een positieve invloed op de bloedsuikerwaarden van diabetes type 2 patiënten.

 

Het verschil: koolhydraatarm vs. koolhydraat verlaagd

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, er is geen verschil. Behalve dat de claim ‘Koolhydraatarm’ niet mag worden gebruikt voor brood. Zo bevat als voorbeeld ons Koolhydraat verlaagd & Eiwitrijk volkoren tarwebrood maar liefst 66% minder koolhydraten in vergelijking tot een gewoon volkoren brood. Echter mag dit brood dus niet koolhydraatarm genoemd worden, ook niet als het nóg minder koolhydraten zou bevatten.

 

Koolhydraat verlaagd

Maar aan het gebruik van de naam ‘Koolhydraat verlaagd’ hangen ook regels aan vast. Zo mag je een brood pas ‘Koolhydraat verlaagd’ noemen zodra het brood minimaal 30% minder koolhydraten bevat in vergelijk tot een vergelijkbaar broodsoort. Bij ons brood halen we deze vereiste dus ruim met 66% minder koolhydraten. Hier vind je alle informatie over Koolhydraat verlaagd & Eiwitrijk volkoren brood van SOMA.

 

Voedingsvezels

Om voldoende voedingsvezels binnen te krijgen is het verstandig om toch volkoren of vezelrijk brood te blijven eten ook al volg je een koolhydraatarm dieet. Voor je gezondheid zijn vezels namelijk erg belangrijk, zo verminderen ze het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2. Ook zorgen vezels voor een betere spijsvertering én door het hoge aandeel vezels in volkoren brood geeft je dit ook nog eens een langer en beter gevoel van verzadiging. Zodat je niet steeds honger hebt tussen maaltijden door en minder geneigd bent te ‘snacken’.

 

Jodium

Naast het voldoende binnen krijgen van vezels loop je ook een risico op een jodium tekort indien je brood volledig uit je voedingspatroon schrapt. Het voldoende binnen krijgen van jodium is belangrijk voor een goede werking van de schildklier. Als je schildklier te traag werkt door een te kort aan jodium kan dit naast gewichtstoename en obstipatie, bij kinderen zorgen voor een groeiachterstand. Zeker als je zwanger bent of borstvoeding geeft is het belangrijk om zelfs extra brood te eten. 

 

Bron: Voedingscentrum

 

Icon brood

Enkele recepten

Icon brood

Meer lezen?

Laat je inspireren: gratis receptenboekje aanvragen!

Vraag ons gratis receptenboekje aan via de website en ontvang deze binnen enkele werkdagen in je brievenbus. Eet smakelijk! ...

+
Ons nieuwe SOMA Portie Verpakt Fries Roggebrood

Ons Portie Verpakt Fries Roggebrood ligt vanaf nu in de supermarkt schappen! Hét traditionele volkoren roggebrood volgens Fries recept. En wederom in een super toffe nieuwe verpakking,...

+
De vezelmeter op onze nieuwe verpakking!

Ons verbeterde Haverkorn ligt nu in de schappen, een volkoren meergranenbrood met extra veel zaden en pitten. Een must-try en jazeker.. zoals je ziet, zit dit brood in een gloednieuwe verpakking. Iets...

+