Producten

Recepten

Ons verhaal

Blog

Contact

Veelgestelde vragen

Vacatures

Bedankt

Privacy Statement

Actievoorwaarden

Blog

Blog

Waarom bakkerszout belangrijk is

05 juli 2021

Er is een verschil tussen gewoon zout en het zout dat gebruikt wordt voor het bakken van broden. Hiervoor wordt namelijk gejodeerd bakkerszout gebruikt. Wat is precies het verschil, en waarom wordt er ander zout gebruikt voor het bakken van brood? 

Jodium

 

Wat is jodium eigenlijk? Het is een mineraal dat bijdraagt aan de productie van schildklierhormonen. Bij een tekort aan jodium kan de schildklier trager gaan werken en opzwellen. Dit kan leiden tot gewichtstoename, traagheid en obstipatie. 

Deze hormonen zijn niet alleen van belang voor je stofwisseling maar ook voor de groei en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Bij kinderen kan een jodiumtekort daarom leiden tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen. Wist je ook dat het erg belangrijk voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven extra belangrijk is om voldoende jodium binnen te krijgen? 

Bakkerszout

Van nature komt jodium voor in zeevis, eieren, zuivelproducten en zeewier. Zout bevat dus geen jodium. Aan gejodeerd zout is dus jodium toegevoegd, dit kunnen verschillende soorten zijn zoals natriumjodide, kaliumjodide, natriumjodaat of kaliumjodaat.

Als we spreken over bakkerszout hebben we het over zout wat 65 milligram jodium per kilo zout bevat. In Nederland zit er van nature maar weinig jodium in de voeding. Daarom is lang geleden wettelijk bepaald dat bakkers, bakkerszout moeten gebruiken voor het bakken van brood. Het idee hierachter is dat mensen regelmatig brood eten en dan automatisch een bepaalde hoeveelheid jodium binnen krijgen. Dit voorkomt gezondheidsproblemen en heeft een positieve werking op de volksgezondheid. Een uitzondering op deze regel zijn biologische broodproducten, hiervoor mag bijvoorbeeld ook zeezout gebruikt worden.

Mensen die weinig of geen brood, brood zonder bakkerszout zoals biologisch brood of een deel van het thuisgebakken brood eten, lopen het risico om een jodiumtekort op te lopen. Dagelijks brood eten met bakkerszout heeft dus gezondheidsvoordelen.

Alle broden van Brood van SOMA bevatten gejodeerd bakkerszout.

Bron: Voedingscentrum

Icon brood

Enkele recepten

Icon brood

Meer lezen?

Koolhydraatarm vs. Koolhydraat verlaagd

Koolhydraatarm eten blijft één van de populairste diëten en daarmee blijft ook ‘koolhydraatarm’ brood heel populair. Maar wist je dat de naam...

+
Hoe je brood het beste bewaart

De manier waarop je brood het beste bewaart is soms afhankelijk van het soort brood. Bijvoorbeeld of een brood conserveermiddel bevat of juist niet. In het algemeen geldt dat je brood het best op een...

+
Brood eten als je zwanger bent

Wanneer je zwanger wil worden, zwanger bent of borstvoeding geeft is het vanzelfsprekend belangrijk dat je goed op je voeding en leefstijl let. Je lichaam werkt tenslotte keihard om een nieuw gezond...

+