Producten

Recepten

Ons verhaal

Blog

Contact

Veelgestelde vragen

Vacatures

Bedankt

Privacy Statement

Actievoorwaarden

Blog

Blog

Brood eten als je zwanger bent

04 augustus 2020

Wanneer je zwanger wil worden, zwanger bent of borstvoeding geeft is het vanzelfsprekend belangrijk dat je goed op je voeding en leefstijl let. Je lichaam werkt tenslotte keihard om een nieuw gezond mens op de wereld te zetten.

Naast het bekende foliumzuur en vitamine D die je extra moet nemen tijdens de zwangerschap is het ook belangrijk om te letten op je jodium en ijzer inname.

Jodium & IJzer

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben meer jodium nodig. Het voldoende binnen krijgen van jodium is belangrijk voor een goede werking van de schildklier. Als je schildklier te traag werkt door een te kort aan jodium kan dit naast gewichtstoename en obstipatie, bij kinderen zorgen voor een groeiachterstand.

Omdat de Nederlandse voeding van nature maar weinig jodium bevat, wordt jodium toegevoegd aan bakkerszout, wat verwerkt wordt in brood. Het is daarom extra belangrijk om voldoende brood te eten. Voor vrouwen die borstvoeding geven gelden zelfs hogere aanbevolen hoeveelheden brood.

Kies uiteraard dan wel voor de rogge of volkoren varianten, dan profiteer je gelijk van de andere voedingsstoffen zoals foliumzuur, vitamine B1, B6 en ijzer.

IJzer is tijdens je zwangerschap belangrijk om bloedarmoede te voorkomen. Ook ijzer haal je uit volkoren of roggebrood. Om voldoende ijzer binnen te krijgen kun je het beste het brood met vitamine C rijke voeding eten, zoals groente en fruit. Dan neemt je lichaam het ijzer namelijk beter op. Wist je bijvoorbeeld dat een rode paprika meer vitamine C bevat dan een sinaasappel?

Icon brood

Enkele recepten

Icon brood

Meer lezen?

Hoe je brood het beste bewaart

Door je brood op een droge, donkere en koele plek te bewaren kun je in de meeste gevallen het langst genieten van je brood. Een broodtrommel is daarom een goede plek maar let wel op dat deze...

+
Brood eten als je zwanger bent

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben meer jodium nodig. Het voldoende binnen krijgen van jodium is belangrijk voor een goede werking van de schildklier....

+