Producten

Recepten

Ons verhaal

Blog

Contact

Veelgestelde vragen

Vacatures

Bedankt

Privacy Statement

Actievoorwaarden

Blog

Blog

Hoe je brood het beste bewaart

03 augustus 2020

De manier waarop je brood het beste bewaart is soms afhankelijk van het soort brood. Bijvoorbeeld of een brood conserveermiddel bevat of juist niet. In het algemeen geldt dat je brood het best op een droge, donkere koele plek bewaart, maar niet in de koelkast.  

Broodtrommel

Door je brood op een droge, donkere en koele plek te bewaren kun je in de meeste gevallen het langst genieten van je brood. Een broodtrommel is daarom een goede plek maar let wel op dat deze vervolgens niet in de zon staat. Ook wanneer het bijvoorbeeld in de zomer erg warm is in huis is het slim om het brood bijvoorbeeld in de kelder te bewaren. Je kunt brood ook in de koelkast bewaren, echter zal brood dan iets sneller uitdrogen.

Roggebrood

Voor roggebrood wordt echter vaak juist geadviseerd om het in de koelkast te bewaren. Vooral wanneer het om bijvoorbeeld Fries roggebrood gaat. Dit brood bevat meer vocht waardoor het sneller kan gaan schimmelen. Bij ‘drogere’ roggebroden zoals Limburgs en Brabants roggebrood hoeft het brood dus eigenlijk niet in de koelkast bewaard te worden. Dit is meer een kwestie van smaak. Indien je brood in de koelkast bewaart is brood dus wel wat langer houdbaar maar zal het brood sneller uitdrogen. Deze keuze is dus aan jezelf…

zonder conserveermiddel

Bij Brood van SOMA maken we ook een aantal broden zonder conserveermiddelen of zonder E-nummers. Bijvoorbeeld Haverkorn Meergranen brood en Koolhydraat verlaagd & Eiwitrijk volkoren tarwebrood wordt zonder conserveermiddelen gemaakt. Toch is dit brood in de gesloten verpakking langer houdbaar dan een ‘gewoon’ brood. Dit komt doordat we in onze bakkerij deze broden pasteuriseren, waarmee we de houdbaarheid van het brood kunnen verlengen zonder conserveermiddelen.

Wel betekent dit ook dat deze broden waar geen conserveermiddel of E-nummers in zitten, na openen beperkt houdbaar zijn. Doordat de verpakking wordt geopend komt er namelijk ‘nieuwe’ lucht in de verpakking die bacteriën en schimmels bevat en in aanraking komen met het brood. Ook bij deze broden kun je er voor kiezen om het brood na openen in de koelkast te bewaren. Zoals eerder aangegeven is het brood daardoor iets langer houdbaar, maar zal het sneller uitdrogen.

Oud brood

Is je brood toch uitgedroogd? En ben je op zoek naar een lekker recept waarin je oud brood kunt verwerken? Maak een tosti, rooster je brood, maak er croutons van in de oven of maak wentelteefjes. Neem eens een kijkje op onze receptenpagina. 

Hoe je brood het beste bewaart
Icon brood

Enkele recepten

Icon brood

Meer lezen?

Hoe je brood het beste bewaart

Door je brood op een droge, donkere en koele plek te bewaren kun je in de meeste gevallen het langst genieten van je brood. Een broodtrommel is daarom een goede plek maar let wel op dat deze...

+
Brood eten als je zwanger bent

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben meer jodium nodig. Het voldoende binnen krijgen van jodium is belangrijk voor een goede werking van de schildklier....

+